Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Drobeta-Turnu Severin
sâmbătă, 7 decembrie, ora 19:00
Artiști: Corul Kinonia, Ribale Wehbe și Dan Puric,
Prezentator: Dan Negru
Eveniment organizat cu Binecuvântarea PreaSfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Cu o tradiție vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este o rugăciune ce are o lucrare minunată de ai face pe cei care o ascultă, să trăiască o pregustare a raiului pe pământ.
Fie că o numim muzică bizantină, muzică psaltică sau muzică bisericească ortodoxă, aceasta este întâlnită uniform pe întreg spatiul geografic ortodox din Constantinopol în Balcani, Orientul mijlociu, Africa și pe alocuri în spațiul rusesc.
Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa, în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. În Biserica Ortodoxă actuală, mai multe biserici folosesc cântarea bizantină ca prima tradiţie liturgică, printre acestea fiind cele din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, România, Serbia, Grecia şi Cipru.”
DESPRE ARTIȘTI :
Corul Kinonia
Corul bărbătesc Kinonia a luat fiinţă în luna august 2005 având ca scop înviorarea vieţii muzicale corale în Drobeta Tr. Severin, spre lauda lui Dumnezeu şi bucuria ascultătorilor. Numele corului provine de la termenul grecesc “kinonia” care se traduce prin “comuniune”, şi, într-adevăr, muzica este cea mai în măsură să realizeze prin cântec comuniunea dintre oameni. Corul Kinonia îşi propune, de asemenea, redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi în mod special a cântului şi repertoriului bisericesc de origine bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor protopsalţi români: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nectarie Protopsaltul, Amfilohie Iordănescu, Neagu Ionescu, Ioan Zmeu,Victor Ojog, dar şi a repertoriului bizantin grecesc.
Ribale Wehbe
Este o tânără interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în Beirut, într-o familie de muzicieni. Chiar dacă este o bună cunoscătoare a muzicii orientale, Ribale are o pasiune deosebită pentru muzica bizantină. A participat la primul său concert de muzică bizantină atunci când avea 8 ani împreună cu Corul Școlii de muzică ecleziastică din Beirut.
Ribale și-a obținut diploma de licență în Educație muzicală și Muzicologie la Universitate Antonine – Baabda Liban în 2020 și diploma în muzică bizantină la Școala de Muzică Bizantină a Arhiepiscopiei Atenei – Grecia în 2021. De asemenea ea oferă lecții de muzică orientală și cântă la pian și oud (instrument arab oriental). Când nu are concerte, predă Muzică bizantină și orientală.
Dan Puric
Este unul din cei mai citiți autori români contemporani. Dan Puric s-a remarcat pe scenă teatrului românesc ca actor și regizor de teatru, însă este și un remarcabil eseist. Dincolo de activitatea să profesională, Dan Puric este un adevărat suflet de român și promovează prin cuvântările și prezentările sale educația creștină și dragostea pentru Dumnezeu.
„Vă invit să vă alăturați acestei caravane creștine, unde muzica bizantină este privită nu doar ca o formă artistică, ci ca un vehicul sacru pentru rugăciune, meditație și comuniune spirituală, pentru a evidenția legătura dintre muzica bizantină și practica spirituală a Bisericii Ortodoxe. „Să pornim împreună într-o călătorie a muzicii bizantine. Căci dacă suntem împreună, credința noastră crește.”” Mina Cristiana , Președinte al Asociației Culturale” Armonia lu’mina”
Matei 18:19-20
„Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.”
„Este cu adevărat remarcabil și demn de laudă faptul că oameni laici, precum Mina Cristiana, dedică timp și efort pentru a explora și a prezenta această formă de artă sacrală. Prin asemenea inițiative, muzica bizantină, o comoară a patrimoniului cultural și spiritual, este adusă mai aproape de inimile și conștiințele oamenilor contemporani.” Protopsaltul Patriarhiei Române, Arhiadiacon Mihail Bucă
Organizator
Asociația Culturală “Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Are ca proiect principal producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj “Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.
Acest eveniment este organizat cu scopul de strângere de fonduri necesare pentru producția filmului "Sounds of Byzantium". Valoarea biletelor încasate vor fi donate Asociației Culturale “Armonia lu’mina” https://armonialumina.com/doneaza/
Media & PR
Laura Lezis
0722567103